Prima întâlnire de proiect Comenius Gemeinschaftsschule/Erweiterte Realschule Schaumberg Theley, Germania 17-21.09.2013


FIRST MEETING IN THELEY, GERMANY de P_C_Bistrita



Întâlnirea de lucru a vizat, în principal, stabilirea obiectivelor următoarelor două mobilităţi, din Spania şi Turcia. S-au stabilit şi termene exacte pentru realizarea logo-ului proiectului internaţional, a calendarului ce cuprinde materiale de la toţi partenerii implicaţi în proiect, imnul grupului Comenius, broşuri culinare, cuprinzând reţete tradiţionale, portofolii, comisii de evaluare, realizarea paginii web şi utilizarea reţelelor de socializare pentru o bună comunicare a tuturor celor 6 echipe de proiect(elevi şi profesori) din ţările partenere. România e responsabilă şi de stabilirea itemilor pentru chestionare de evaluare, de pregătirea/ întreţinerea platformei de socializare, pe lângă munca steb by step în fiecare act al proiectului.

            După dezbateri prelungite, cu argumentări susţinute, s-a stabilit un scenariu general pentru mobilitatea din Spania, care constă în realizarea unui show-colaj din intervenţii specifice fiecărei ţări. Pe tema „Alice in Euroland”, personajul principal Alice, descoperă fiecare ţară parteneră – fiecare echipaj e introdus în muzical printr-o temă prelucrată artistic (dans, cântec, muzică instrumentală) de către echipa precedentă, apoi Alice descoperă elemente marcante pentru cultura ţării respective, urmează exerciţiile exersate în work-shop-uri (ex. profesorul român predă elemente ale culturii autohtone elevilor din celelalte ţări) şi în final un exerciţiu reprezentativ pentru introducerea în scenă a următoarei ţari. Lanţul de coregrafii, atelierele internaţionale vor dezvălui, cu siguranţă, o Europă unită şi muzicală.
            Schimbul de idei, întâlnirile de lucru s-au desfăşurat la Erweiterte Realschule Schaumberg, Theley într-o atmosferă distinsă, sub coordonarea profesoarei Margret Müller. Condiţii excelente de lucru – săli de clasă primitoare, laboratoare diverse, bucătării pentru opţionale culinare, săli de sport foarte bine dotate, multiple vestiare, elevi deschişi şi comunicativi, profesori responsabili şi dedicaţi muncii lor. Au avut loc întâlniri de lucru şi cu reprezentanţii regionali ai educaţiei, dar şi cu primarul si reprezentantii oraşului Theley, fiecare împărtăşind cu disponibilitate din realizările comunităţii, interesându-se de mersul lucrurilor în comunităţile partenere...S-a dezvelit într-un cadru oficial placheta proiectului, COMENIUS-Schulpartnersschaft, 2013-2015, în aplauzele tuturor: elevi, profesori, echipa europeană a proiectului, reprezentanţi ai comunitaţii locale şi regionale. Atmosfera a fost una destinsă şi dinamică, bazată pe întrebări şi răspunsuri interesante, constructive. În pauzele de lucru s-au prezentat spectacole ad-hoc, s-au proiectat power-point-uri reprezentative pentru Germania, aria geografică-turistică, instituţia gazdă, secvenţe din muzical-urile susţinute de echipa artistică a şcolii(elevi şi profesori, împreună pe scenă, într-un exerciţiu încântător).
            Altfel, regiunea muntoasă, cu ample zone împădurite, aşezări cochete, cu obiective turistice pline de istorie au conturat un cadru optim pentru pauzele recreative, după ore intense de lucru. Astfel, s-a vizitat, în Tholey – Catedrala Sf. Mauritio, Turnul Shaumberg, cu panorame splendide, muzeul ţărănesc Johann-Adams-Mühle, CenterParcs „Park Bostalsee”, oraşul St. Wendel, oraşul Trier, cel mai vechi din Germania, cu câteva obiective emblematice – Catedrala Sfântu Petru, unde se găseşte un veşmânt al Mântuitorului Iisus Hristos, Bisericile Fecioara Maria (una dintre primele construcţii gotice din Germania) şi Sf. Gangolf, Porta Nigra etc.
            Oportunitatea de a intra în dialog internaţional e o premisă pentru un nou pas educaţional, nonformal. Proiectul reprezintă o provocare pentru elevi şi profesori, în sensul de a valoriza potenţialul naţional, de a-şi cultiva înclinaţiile artistice, de a-şi perfecta abilităţile de comunicare în limba engleză, de utilizare a tehnologiilor moderne de informare şi comunicare. Se dă şansa explorării altor culturi, altor sisteme de învăţământ, în cadrul unei echipe internaţionale, interesate de o funcţionare unitară, pe baza experienţei proprii, a interculturalităţii şi a dialogului, pentru a reuşi să „Unim Europa printr-un fir muzical”.  Proiectul este finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Sectorial Comenius, Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.
 





Diseminarea proiectului Comenius in Tribuna invatamantului, revista nationala de educatie, stiinta si cultura, la sectiunea Programe si proiecte:
http://www.tribunainvatamantului.ro/la-palatul-copiilor-bistrita-unim-europa-printr-un-fir-muzical/

Diseminare in mass media locala si publicatii online:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu